Българско движение "Син флаг"
Blue Flag
БЪЛГАРСКО
ДВИЖЕНИЕ
“СИН ФЛАГ”


Новини
САМО 3% ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ НАГРАДЕНИ СЪС СВЕТОВНАТА НАГРАДА „СИН ФЛАГ“

(22-05-2015)

Международното жури на Програмата „Син флаг” разгледа българските кандидатури за Син флаг и отличи с престижната световна награда плажовете на Дюни, Созопол–Харманите, Поморие-Изток, Слънчев бряг-Юг, Слънчев бряг-Север, Свети Влас-Централен, Свети Влас-Нов плаж, Свети Влас-Изток, Слънчев ден и най-доброто яхтено пристанище - „Марина Диневи”.

 

 

 

От около 300 български плажа – само 3% от тях заслужиха да получат Син флаг за изпълнението на строгите критерии на Програмата, отнасящи се до качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата.
Програмата „Син флаг” е доброволна сертификационна процедура, а самата награда „Син флаг” е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени през 2015 година 3468 плажа и 695 яхтени пристанища в цял свят, сред които и най-добрите български кандидати.
Националното жури на Българско Движение „Син флаг“, което оценя плажовете и марините, е съставено от образователни експерти, еколози и представители на РИОСВ, РЗИ, БЧК, местните власти, неправителствени организации, туристически асоциации.


Предложените български кандидатури се пресяват от Международно жури, в което участват представители на Екологичната програма на Обединените нации /United Nations Environment Programme (UNEP)/, Световната туристическа организация на Обединените нации /United Nations World Tourism Organization (UNWTO)/, Международната федерация по водно спасяване /International Lifesaving Federation (ILS)/, Европейската агенция за околна среда /European Environment Agency (EEA)/, Европейския съюз за опазване на крайбрежията /European Union for Coastal Conservation (EUCC)/, Световния съюз за опазване на околната среда /World Conservation Union (IUCN)/, an Environmental Education expert, Международния съвет на асоциациите на морската индустрия /International Council of Marine Industry Associations /ICOMIA/ и Фондацията за екологично образование /Foundation for Environmental Education FEЕ/.   


През 2015 се навършват 20 години от развяването на първия Син флаг в България на плажа на Слънчев бряг. Пилотният флаг е издигнат с ритуал на плажа пред хотел ”Европа” на 4 юли 1995г. в 11ч.,59мин.,25 сек.
    Равносметката от този юбилей не е оптимистична:
      ·      Престижни български курорти като Албена, Златни Пясъци, Ривиера, Св.Константин, Русалка, Елените, ММЦ-Приморско не са удостоени със световния екоетикет в туризма Син флаг;
      ·       Най-големите общини по Черноморието – Варна и Бургас нямат Син флаг: единственият награден плаж по цялото Северно крайбрежие е този на курорта Слънчев ден, а отличаваният през последните години Северен плаж в „Най-добрия град за живеене“ отпадна през 2015 година.
      ·       Туристически общини като Шабла, Каварна, Балчик, Бяла, Приморско и Царево нямат нито един плаж – носител на Син флаг.    
      ·       Сертифицирани успешно в миналото, към момента нито един плаж на български къмпинг не е кандидат за наградата.
      ·       Броят на отличените български плажове ежегодно намалява.
В същото време масово се говори за отговорна национална туристическа стратегия, активен маркетинг на българския туризъм, а фактите красноречиво говорят за обратното.
Похвална е амбицията на управляващите Западен плаж на Свети Влас, които през сезон 2015 се включват в Програмата „Син флаг“ в пилотна фаза, през която ще бъдат стриктно проверявани и напътствани как да покрият пълноценно критериите.
Сертифицирането по Програмата „Син флаг” е шанс плажовете и марините да сверят политиката си на управление със световните стандарти, да се сравнят с подобни курорти, да докажат на всички, че отговарят на високите изисквания на световния еко-етикет „Син флаг”.


Българско Движение „Син флаг” призовава всички концесионери на плажове, които имат самочувствие, че се справят отлично с управлението на плажовете си, да се включат в Програмата и да тестват нивото си. Участието в “Синия флаг” е доброволно и зависи главно от инициативата и амбицията на концесионерите.
 
Незавидно е сравнението на броя на наградените през 2015г. наши 9 плажа и 1 марина с 436/22 на Турция, 395/9 на Гърция, 99/20 на Хърватско. Всички курорти в нашите туристически конкуренти се борят за екоприза Син флаг и гордо се рекламират с него. Във всички страни-членки на Фондацията за екологично образование, освен че Програмата се ползва със сериозната национална и общинска подкрепа, както и с тази на бизнеса, участието в нея представлява въпрос на престиж и съревнование между курортите, общините и регионите, кой предлага екологосъобразно управлявани плажове и туристически услуги с най-висок стандарт, отчитан по броя на присъдените световни награди Син флаг.


Българско Движение „Син флаг” има амбицията да установи успешно сътрудничество с повече модерно мислещи стопани на плажове, с които чрез Програмата „Син флаг” да популяризира и поддържа високия стандарт на българските плажове и курорти, за да отговарят на световните изисквания и да привличат все повече туристи, което неизменно носи и желания от всички икономически ефект.

 News Logo